No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

Shopping cart

Necmettin Erbakan Üniversitesi

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ), Türkiye’nin Konya ilinde bulunan bir devlet üniversitesidir. Üniversite bünyesinde 20 fakülte, 6 meslek yüksekokulu, 26 araştırma merkezi, 4 enstitü, 4 yabancı diller yüksekokulu, Türk Müziği Konservatuarı ve uluslararası ilişkiler gibi 8 koordinatörlük bulunmaktadır. Halen üniversitede 25.454 öğrenci lisans, 2.872 öğrenci yüksek lisans, 5.664 öğrenci doktora ve 1.181 öğrenci pedagojik formasyon olmak üzere toplam 35.171 öğrenci öğrenim görmektedir. Bunların dışında üniversitede 1.909 akademik personel ve 149 idari personel görev yapmaktadır.

Üniversite, diğer Türk üniversiteleri arasında üst sıralarda yer alan bir üniversitedir. Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi’nde özel eğitim bölümü bulunmaktadır. Özel Eğitim Bölümü’nde 700’den fazla öğrenci ve 20’ye yakın akademik ekip çalışmaktadır. Ayrıca üniversitenin engelliler ve dezavantajlı bireyler üzerine araştırmalar yapan bir araştırma merkezi de bulunuyor.

Özel Eğitim Bölümü öğrencileri ulusal üniversite giriş sınavlarında Türkiye birincilikleri elde etmektedir. Bölüm, engelli ve dezavantajlı bireylerin diğer insanlarla iletişim ve sosyal becerilerinin geliştirilmesine yardımcı olmaktadır. Üniversite bünyesindeki özel eğitim merkezinde görev yapan personel, engelli ve dezavantajlı bireylerin sosyal, akademik, teknolojik ve fiziksel çevreye uyum sağlamaları için deneyim paylaşımında bulunuyor.

Özel Eğitim Bölümü öğretim elemanları, eşit haklar ve toplumun dezavantajlı ve engelli bireyleri sosyal ve ekonomik hayatın tüm alanlarına tam olarak entegre etmesi için gönüllü olarak çalışmaktadır. Özel eğitim bölümünde üzerinde çalışılan konular şunlardır:

  • Engelli ve dezavantajlı kişilerin etkin entegrasyonu ve katılımı,
  • Göçmenlerin sosyal entegrasyonu/içerilmesi,
  • Engelli göçmenlerin sosyal uyumu ve rahatlığı,
  • Engelli göçmenlerin kişisel gelişimi,
  • Engelli, dezavantajlı ve göçmen öğretmenlerin mesleki gelişimi,
  • Engelliler konusunda ulusal ve uluslararası işbirliği, kaynaştırma ve tutumlar.

Özel eğitim bölümünde çalışanlar bu tür konuları araştırmayı ve raporlamayı amaçlamaktadır. YDÜ bu proje için çok uygun bir ortama sahiptir. Bölümdeki akademik ekip projede kendilerine verilen görev ve sorumlulukları talimatlara uygun olarak yerine getirmektedir; ekip çalışmasında başarılıdırlar ve her personel gerektiğinde lider olmaya hazır ve iyi eğitilmiştir. Ekip çalışmasında her görev için belirlenen öğretim elemanları arasında etkin bir koordinasyon ve işbirliği kolaylıkla oluşturulabilmektedir.

YDÜ Özel Eğitim Bölümü’ndeki akademik personel, diğer paydaşlarla etkili işbirliği ve iletişim için yüksek potansiyele sahiptir. Özel Eğitim Bölümündeki öğretim elemanları kamu görevlileridir ve diğer paydaşlarla üst düzeyde iletişim kurma potansiyeline sahiptirler. Bu nedenle, faaliyetlerin ve proje çıktılarının içeriğinin ve etkisinin etkili dokümantasyon üzerinde yürütülmesini garanti edebileceklerdir.

Departmandaki personel ayrıca;

  • ayrımcılık yapmama (eşit değerlendirme) ve dezavantajlı bireyler için fırsat eşitliğinin teşvik edilmesi konularına da oldukça aşinadır,
  • En çok desteğe ihtiyaç duyan dezavantajlı bireylere ve özellikle göçmen dezavantajlı kişilerin gayri resmi eğitimine gönüllülük yoluyla destek sağlayabilmek,
  • Dezavantajlı göçmen bireylerin, sosyal kalkınmanın yanı sıra psikolojik ve sosyal gelişimleri için bir araç olarak eğitim, gençlik, kültür, sosyal işler ve istihdam konularındaki AB politikalarına katılımlarını teşvik etmek.